КОЗМЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
Помислете за последния път когато сте позирали за снимка.
Дали се усмихнахте широко и разкрихте една ослепителна усмивка или скрихте зъбите си? Ако вида на усмивката ви не ви позволява да се чувствате добре, ще се радвате да научите, че има лесни начини това да се промени. Днес много хора се възползват от козметичната стоматология - широк спектър от техники, които могат да подобрят почти всяка усмивка. Благодарение на по-добрите съвременни технологии и материали, козметично коригираните зъби изглеждат по-естествени и са по-дълготрайни, отколкото в миналото. Не е нужно да се притеснявате за зъби, които са напукани, оцветени, криви или с разстояния между тях.

Умелото смесване на науката и изкуството могат да изваят по-привлекателна, приятна усмивка за вас! Усмивката е мощен начин за общуване. Ако се притеснявате за вашите зъби, вие може да загубите тази сила, като не се усмихвате или покривате устата си, когато се усмихвате. Дори и лек дефект в един от нашите зъби може да компрометира една иначе привлекателна усмивка.
Какъв тип е вашата усмивка?

Разходете се към огледало, монтирано върху стената.
Усмихнете се. Сега мислете за нещо смешно, което ви се е случило. Погледнете в огледалото отново. Вашата усмивка е по-голяма. Това е така наречената ваша «смешна» усмивка, защото тя е тази, която показвате, когато чуете или видите нещо смешно. Тази усмивка е много по-малка, когато не сте доволни от вашите зъби. Ето защо е важно да разберете, какво е това, което ви дразни във вашите зъби?

1. Имате разстояния между зъбите?
2. Вашите зъби са мътни, тъмно оцветени или с петна?
3. Те са криви, счупени или извън линия?
4. Показвате твърде голяма част от венците?
5. Вашите венци са с неправилна форма, по-високи при някои зъби, по-ниски при други?
6. Вашите зъби са твърде малки или твърде големи?
7. Редицата на вашите зъби е с наклон на едната или на другата страна?
8. Средната линия между двата предни зъба не е в центъра на лицето и носа?
9. Краищата на кучешките ви зъби са твърде остри или твърде затъпени?
10. Ръбовете на резците ви са захабени и затъпени?
11. Някой от вашите зъби липсва?
12. Смалени ли са вашите венци?
13. Имате ли грозни стоматологични пломби?
14. Някои стари или наскоро облечени с корони зъби се различават от вашите естествени зъби?

Ако отговорът на някой от горните въпроси е "Да", тогава можете да си помогнете посредством козметичната стоматология.
Козметични Дентални Процедури

През цялата история на човечеството, човекът се е опитвал да подобри функциите и красотата на естествените зъби.

Ето някои от най-популярните процедури:

- Избелване на зъбите
- Порцеланови фасети
- Изцяло порцеланови корони
- Метало-керамични корони
Избелване на зъбите

За избелване на тъмни, мътни или оцветени зъби, избелването може да бъде най-простото решение:

А: В къщи.

Избелването се извършва, като по отпечатък от зъбите се прави техен модел. Този модел служи за изработването на форма, чрез която избелването може да се прави в домашни условия. Формата се запълва с избелващ гел и се поставя в устата директно върху зъбите. Тази форма за избелване може да се носи през деня или докато пациентът спи. Резултатът може да се види всеки ден. За максимални резултати при повечето пациенти трябва да се носи формата за около 2 седмици.

Б: В стоматологичния кабинет.

Power bleaching е най-новата и най-напредналата техника за избелване на разположение. Този метод използва водороден прекис и се използва за избелване на зъбите на хора, които искат незабавни резултати, или на тези, които имат силни оцветявания. Пациентите обикновено виждат драстична промяна и подобрение за по-малко от 45 минути и като цяло без засилване на чувствителността на зъбите, което понякога се среща често при избелването в домашни условия. Метода Power bleaching е бърз и удобен и е много сигурен, заради употребата на UV светлина по време на процедурата .
Порцеланови фасетиПорцелановите фасети могат чувствително да променят цялата усмивка. Те могат да променят формата, цвета, размера и разположението на зъбите или която и да е комбинация от тези фактори. Те често могат да бъдат използвани като алтернатива на ортодонтското лечение.
Отлични резултати могат да бъдат създадени, чрез фасети в рамките на няколко седмици, за разлика от носенето на скоби в продължение на месеци или години.
Ето защо ние го наричаме «мигновена ортодонтия».
Методът се състои в изпиляване на тънък слой от външната видима страна на зъба. Отпечатък от така подготвените зъби се взима и се изпраща в зъботехническа лаборатория. Зъботехникът ще направи много тънки порцеланови облицовки, които са в състояние да променят формата, размера, цвета на зъбите, всичко онова, което е необходимо, за да получите страхотна усмивка.
При вашето второ посещение, фасетите се поставят върху подготвените зъби с помощта на UV светлина и фотополимеризиращ цимент. Свързването с този материал, действа като лепило за ламинати.
Порцелановите фасети са най-популярната техника, използвана за драстично разкрасяване на усмивката.
Изцяло Порцеланови Корони

Когато няма достатъчно зъбна структура, която да е останала или дъвкателните натоварвания в устата са твърде големи за фасети е необходима по-устойчива на натиск и натоварване реконструкция. В такива случаи поставяме порцеланови корони. Тези коронки са чист порцелан и са поставени на напълно подготвени зъби. Те са най-близки до естествените зъби. Методът се състои в подготовката на зъбите и взимане на отпечатък. Временни корони се поставят, докато се изработят постоянните в зъботехническата лаборатория. В рамките на няколко дни, всички порцеланови корони са постоянно свързани със зъбите на пациента. Новопроизведен високотехнологичен PROCERA материал позволява по-добра биосъвместимост и отличен монтаж на всички порцелан - корона техники.Метало-керамични Корони

Когато захапването е прекалено силно за изцяло порцеланови корони, или когато има липсващи зъби и тези празнини трябва да бъдат запълнени са необходими метални сплави, които да бъдат поставени под порцелана за по-голяма якост. Това са метало-керамичните корони. Отново, зъбите се подготвят за пълно възстановяващо покритие. След взимане на отпечатък се прави металната основа за подготвения зъб. След това тя се покрива с порцелан. Тези коронки не разполагат с прозрачността на корони от чист порцелан. Ето защо, естетиката може да бъде малко нарушена в някои ситуации. Все пак, с добра керамика обикновено могат да се преодолеят ограниченията, както и да се създаде реалистична реконструкция на зъбите. Тази техника е широко застъпена когато зъбите са разхлабени поради пародонтална костна загуба. В този случай зъбите се шинират един за друг и по този начин се укрепват благодарение на металната конструкция на короните.
Порцеланов Инлей

Големите и грозни метални пломби често могат да се заменят с оцветени с цвета на зъба порцеланови пломби, ако има достатъчно останала зъбна структура. Тези възстановявания служат, за да подсилят зъба. Порцеланов инлей може да се използва във всички кътни зъби, поради присъщата им сила и устойчивост на износване.
ОРАЛНА ИМПЛАНТОЛОГИЯ
Имплантологията е клон на стоматологията, който се занимава с имплантирането, с други думи, поставянето на основните метални части (титанови винтове) в челюстната кост.Branemark системата е разработена в Швеция от изследователски екип, ръководен от проф. PI Branemark. Той откри, че когато импланти, изработени от чист титан и с цилиндричен дизайн са поставени в костите с помощта на контролирана хирургична техника, костта расте директно около повърхността на импланта.

Това създава трайна биологична връзка, която се нарича остеоинтеграция. Тези първоначални наблюдения и много години развитие, експериментиране и клинични изпитания, са довели до доказани успешни техники на разположение на пациентите днес.
ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ
Диета и Кариес

Кариесът е заболяване на зъбите, което започва, когато лепкавия филм от бактерии, наречен плака, постоянно атакува зъбите. След храна, бактериите използват захарта от храната и произвеждат киселина, която атакува и отслабва емайла.

Честата лека закуска може да увеличи риска от кариес, тъй като увеличава броя на киселинните атаки срещу зъбния емайл. Ако детето се нуждае от лека закуска, изберете хранителни продукти като плодове, сирене, сандвичи и кисело мляко. Направете интелигентен избор на закуска за децата си.
Флуорид

Флуорът е микроелемент, който укрепва зъбите и ги предпазва от гниене. Две от най-честите източници на флуор са флуорираната паста за зъби и флуорираната вода. Децата, които пият бутилирана вода, или нефлуоридизирана чешмяна вода, трябва да взимат флуоридни добавки, предписани от зъболекар. Накрая, локално приложение на флуориди върху зъбите в зъболекарски кабинет два пъти в годината, може да допринесе за намаляване на гниенето на зъбите с 50%.
Кога трябва моето дете да посети за първи път зъболекар?

Първото посещение на вашето дете при стоматолог трябва да бъдат на възраст от една година. Тя включва съвети за хигиена на устната кухина и за запознаване на децата ви със стоматолог. Също така имайте предвид, че гниене на зъбите може да се появи на възраст от 12 месеца и напълно да разруши зъбите. Как може едно дете да има приятни спомени от посещенията си при зъболекар, когато има болезнено загнили зъби, които може да се наложи да бъдат извадени?
ПАРОДОНТОЛОГИЯ
Основната причина за загуба на зъби при възрастните е заболяване на пародонта наречен пародонтит. Проучване проведено в САЩ показа, че трима от 4-ма възрастни страдат от това заболяване.За съжаление, в нашата страна, размерите на това заболяване са много по-високи. Въпреки че диагнозата пародонтит, поставена в самото начало, води до успешно лечение, процентът на успех на лечението е драстично намален, когато това заболяване не е открито достатъчно рано. С други думи, с цялостна превенция можем да запазим здравето на венците.

Какво е пародонтит?

Това е болест, която разяжда тъканите, които поддържат зъбите, а именно венците и костта (пародонта).
В началните етапи на болестта е налице появата на възпаление на венците, те са подути и червени. Как усещаме това? Нашите зъби кървят, когато ги мием с четка. Освен това, гингивита, чийто признаци са подутите и кървящи венци, много често е придружен от лош дъх.

Ако гингивита не се диагностицира и лекува навреме, той причинява необратими щети на венците и костта, обхващащи зъбите. Това означава, че гингивита прераства в пародонтит.

Периодонтит е следващият етап след гингивита, където в допълнение към възпаление на венците, има и възпаление на костта, "фундамента" на всеки зъб.

Въпреки това, заболяването открито дори на този етап, може да бъде лекувано с голям процент на успех.

Ако обаче пациента се страхува или небрежността му пречи да търси лечение навреме, пародонтита се доразвива и причинява още по-лошо увреждане на тъканите. На този етап на напредналия пародонтит, костта се отдалечава до такава степен, че зъбите губят подкрепа и те започват да се клатят. Лечението на този етап на пародонтит е много по-малко успешно.
Симптомите на болестта

Пародонтит се проявява чрез редица симптоми.

Основните симптоми са:
- кървене на венците по време на миене
- зачервяване и подуване на венците
- отдръпването на венците, водещо до откриването на корените, като зъбите изглеждат по-големи
- лош дъх, дори след миене.
- разхлабване на зъбите, които стават мобилни
- плаващи позиции на някои зъби, което обикновено е съпроводено от появата на големи разстояния между тях
- гной между зъбите и венците

Въпреки това, ние трябва да сме наясно с факта, че дори и тези симптоми да не са очевидни, заболяването може да присъства. В много случаи, пародонтита не причинява болка, така че той често остава незабелязан от много пациенти. Поради тази причина, ако пациентите имат някои от горепосочените симптоми, дори и в ремисия, те трябва да потърсят помощ от пародонтолог.
Какви са причините за пародонтит?

Основната причина за пародонтит е зъбната плака: тънък, мазен безцветен слой върху зъба. Ако тази микробна плака не бъде отстранена, тя ще се превърне в твърда неравна повърхност, позната на всички като "зъбен камък"- смятана за домакин на много микроорганизми, които непрекъснато създават токсини. Токсините дразнят венците и с течение на времето ги унищожават. Венците стават по-меки и се отделят от зъбите, а това води до големи процепи между зъбите и венците, известни като джобове. От своя страна тези джобове са пълни с плака и се създава порочен кръг, при който болестта предизвиква непрекъснато образуване на все повече зъбен камък, гингивата се унищожава, джобовете стават все по-дълбоки и зъбният камък се движи по-дълбоко към върха на корените. Костта, която поддържа зъба се унищожава и след това се абсорбира(стопява), в резултат на което зъбът става все по-мобилен, което води до пълното унищожаване на пародонта и евентуалната загуба на зъби.
Какви други фактори водят до появата на пародонтит?

Дори и микробната плака да е основният фактор, който причинява пародонтит, други фактори, също допринасят за неговото развитие.

Някои навици, като например лошите хранителни навици и пушене имат решаващо влияние върху хигиената на устната кухина.

Храната, която е бедна на хранителни вещества, може значително да намали способността на организма за борба с възпалението. Пушачите страдат от възпаление на венците по-често, отколкото непушачите. Стресът също може да повлияе на способността на организма да устои на заболяването.

Общото здравословно състояние е друг важен фактор, който допринася за развитието на пародонтита. Диабетът, когато не е под контрол, може да причини сериозни проблеми с венците, което прави лечението по-трудно за пародонтолога.

Хормоналните нарушения по време на бременността увеличават притока на кръв в някои телесни тъкани, включително и на венците. В резултат на това 30-50% от бременните жени, са с червени, подути и кървящи венци.

Дори и вземането на някои лекарства, като например контрацептиви, антидепресанти и антиепилептични хапчета и таблетки, които влияят върху здравето на венците, може да доведе до развитието на пародонтит.
Как можем да предотвратим пародонтит?

Най-ефективният метод за профилактика на пародонтозата е добра хигиена на устната кухина. След всяко хранене е от съществено значение да се възползвате от основните средства за хигиена на устната кухина, като например четка за зъби, конец за зъби и четки за междузъбното пространство. Ако не страдате от пародонтоза е необходимо задължително да започнете тази превантивна програма. Ако все пак вие страдате от болестта, трябва първо да се лекувате и след това да прилагате с постоянство програмата за хигиена на устната кухина, предназначена специално за Вас от пародонтолога.

След края на лечението, е необходимо да посещавате пародонтолог на редовни интервали, за да контролира състоянието на венците ви.
Как да лекуваме пародонтита?

Основните методи на лечение на пародонтит са два: консервативен метод и хирургически метод.

Консервативните методи се състоят в обучение на пациента в нова програма за хигиена на устната кухина и премахване на възпалението, чрез кюретиране на пародонталните джобове и дълбоко почистване на корените. Целта на този метод е да се премахне зъбният камък от зъбите и да се полират корените на засегнатите зъби, така че отлепената гингива да може отново да прилепне към зъба.

Често обаче, поради тежестта на заболяването, както и поради особеностите на зъбите, прилагането на консервативният метод не е достатъчно. По тази причина, проблемът може да бъде напълно решен с помощта на хирургията.

И накрая, двата метода могат да бъдат придружени от различни видове упойки и / или техники, в зависимост от конкретните нужди на всеки пациент.
Какво е естетична хирургия на пародонта?

Това е част от пластичната хирургия и има за цел прикриване на естетически несъвършенства на пародонта. Тези несъвършенства се появяват главно при хора, които откриват голяма част от венците си при усмивка.

Тези недостатъци са:
- Появата на почернели венци.
- Появата на оголени корени, което води до липса на симетрия на нивото на венците.
- Появата на малки зъби, поради хипертрофичен вид на венците.
ЕНДОДОНТИЯ
Ендодонтията е клон на стоматологията, който се занимава с премахване на пулпата на зъба (кръвоносните съдове и нерви) и окончателно затваряне на канала. Когато един зъб е инфектиран, пулпата трябва да бъде премахната, кореновите канали почистени, дезинфекцирани и след това запълнени с постоянен коренов пълнеж.
Какво е лечение на коренови канали?

Във вътрешността на зъба се намира пулпата. Неговата основна цел е да произвежда зъбно вещество. Друга функция на пулпата е да се осигури усещане(за болка, топло, студено) и хранителни вещества за зъба. Когато един зъб има голям кариес и той е достигнал до пулпата, това предизвиква силна пулсираща болка, последвана от умъртвяването на нерва. Тогава започва лечението на кореновите канали. Първа стъпка в лечението на коренови канали е да се изчисти пулпата - нервите и кръвоносните съдове - и да се премахнат съществуващите бактерии, които са влезли с пулпата в зъба. След като всичко е отстранено, свободната пулпарна площ се запълва до върха на корена, за да бъде запазена от повторното въвеждане на бактерии в пулпарната област.
Защо се нуждая от апексектомия след лечение на коренов канал?

Защо ми е необходима апексектомия след лечение на коренов канал? Понякога при възрастни пациенти или при дълго време не лекувани кариеси, краят на пулпния канал се запълва с калций и стоматолога не може да запълни канала на зъба докрай. Това се нарича калцификация на кореновите канали. За да запечата зъба и да го предпази от бъдещи инфекции, е необходима апексектомия. Също така останалите големи кисти, на върха на корена трябва да бъдат лекувани с апексектомия
Какво е апексектомия?

Апексектомията е процес, при който незапълнения коренов връх се отрязва и се премахват променените, кистозни тъкани около него
Симптомите, които показват необходимостта от лечение на коренови канали.

- значително силна постоянна болка (най-вече пулсираща) - болка, която ви събужда през нощта. - болка, когато вечер си лягате да спите - болка при дъвчене. - появата на отоци.
Защо е необходимо лечение на коренови канали, ако не ме боли зъб?

Отсъствието на болка означава, че нервът е толкова тежко повреден, че зъбът няма никаква чувствителност (т.е. усещане за топло, студено, за болка). Силно повредени нерви на зъбите показват инфекция и лечението на кореновите канали е задължително, за да се предотврати разпространението на инфекцията в околните кости и разрушаването на костите.
ПРЕВАНТИВНА СТОМАТОЛОГИЯ
В спокойна и непринудена атмосфера предлагаме професионални консултации и лечение на всички пациенти. Добрата оралната хигиена в стоматологичния кабинет предвижда редица терапии свързани с възпаление на венците и пародонта, актуално е флуорирането за деца и възрастни, лечение на зъбите от свръхчувствителност. Основната част от устната хигиена е обсъждане на начини за насърчаване на оралното здраве и важната роля на домашните грижи. По време на сесията, пациентите могат да обсъждат своите лични нужди.
Продължителност и честота на прегледите

В Артдентал студио, препоръчваме посещение на всеки шест месеца. Ранното откриване на пародонтоза и гниене на зъбите трябва да се третира, преди да стане сериозен проблем. Въпреки това, някои пациенти с хронични заболявания на пародонта, или тези с висок риск за зъбите от гниене, ще бъдат посъветвани да ни посещават на всеки три или четири месеца, за да се поддържа високо ниво на хигиена на устната кухина. Продължителността на отделните срещи могат да варират от 30 до 45 минути, в зависимост от степента на клинична работа, която трябва да бъде извършена. А второ посещение може да бъде необходимо за завършване на лечението.